PORODICE

Na koji način se rezerviše termin?
Da biste rezervisali termin potrebno je prvo da nas na neki način kontaktirate (telefonskim pozivom, mailom, sms-om, preko socijalnih meža, kako god vam odgovara). Nakon što porazgovarmo o vašim zahtjevima i idejama i tome kakve fotografije želite imati, možemo vam ponuditi  usluge i cijene. Ako vam ponuda bude odgovarala dogovorit ćemo tačan termin za vašu foto sesiju.
Kako izgleda tipična porodična foto sesija?
Svaka sesija je drugačija i zavisi od karaktera porodice koja se fotografiše. Ipak, uvijek je ideja da za fotografisanje odaberemo mjesto na kojem se svi članovi porodice, pogotovo djeca, dobro osjećaju, gdje im je zanimljivi i gdje se mogu opustiti. Dobro je odabrati lokaciju koja je na neki način značajna za vašu porodicu. Termin foto sesije zavisi od perioda godine i da li se radi vani ili unutra. Idealno vrijeme za fotografisanje vani je sat vremena prije zalaska sunca bez obzira da li je ljeto ili zima, s tim da se ljeti moze fotografisati i rano ujutro. Ako je odabrana lokacija unutra ili je to vaš dom, onda ovo vrijeme nije toliko bitno. U svakom slučaju, mora se obratiti pažnja i ispoštovati dnevni ritam djece (obavezno da budu nahranjeni i naspavani). Uvijek tokom sesije nastojimo prikazati porodicu kakva ona zaista jeste. Nemojte se iznenaditi ako odvojimo vrijeme da se poigramo ili vas zamolimo da se igrate ili ‘glupirate’ sa djecom. Svi trebamo biti opušteni i zabavit se. Ali naravno, u nekom trenutku ćemo sigurno napraviti i pozirane fotografije.
Kako da se što bolje pripremimo za fotografisanje?
Kao i kod ostalih tipova foto sesija, insistiramo na upoznavanju i dogovaranju što više detalja o broju članova porodice, interesima, hobijima, karakteru roditelja i djece, o odabranoj lokaciji, itd. Naravno, ovo će biti prilika i da mi odgovorimo na sva vaša pitanja i nedoumice.
Na dan foto sesije, trebate se obući i doći na dogovorenu lokaciju. Možete ponijeti neke posebne stvarčice kao što su dekice, omiljena plišana igračka, autić, haljina za princeze ili maska super heroja. Ponesite neku užinu i vodu ili sokić za djecu. I molimo vas ponesite veliko pakovanje vlažnih maramica, sigurno će nam trebati.
Možete pripremiti djecu za foto sesiju tako što ćete razgovarati sa njima o tome gdje idete i šta će tamo raditi. Nemojte ih pokušavati podkupiti jer to obično daje kontra efekt. Isto tako, zahtjevanje od djece da se smiju tokom foto sesije uglavnom ne zavši dobro. Pustite ih neka budu kakavi jesu (imamo mi par trikova kako izmamiti osmijeh kada nam baš treba).
Najbitnije je da svi budete što je moguće više opušteni i da fotografisanje doživite kao zabavu i uživanje.
Šta ako se moje dijete razboli?
Ni na kraj nam pameti nije tjerati bolesno dijete, niti roditelje bolesnog djeteta, pozirati i fotografisati se. Potrebno je ipak da nam što prije javite ako desi ovakav slučaj kako bi mogli rezervisati drugi termin.
Šta trebamo obući?
Ne postoje precizna pravila šta je najbolje obući tokom fotografisanja, ali ipak postoje određene smjernice. Najbolje će biti da cijela porodica nosi odjeću istog stila, npr. svečanu ili ležernu. Fotografije će mnogo bolje izgledati ako se izbjegavaju ludi uzorci, kontrasne boje i aplikacije (znamo da je teštko naći dječiju odjeću bez aplikacija, ali probajte). Najbitnije, odjeća treba biti usklađena. Ovo ne znači da svi moraju imati majce iste boje i farmerke, nego da određena neutralna boja preovladava, a intenzivnije boje se koriste za dodatke (šalovi, kape, veste, trake za kosu i sl.). Ako imate dodatnih pitanja vezanih za odjeću, uvijek se osjećajte slobodno da nas pitate za savjet.
Koliko dugo traje porodična foto sesija?
Kako smo već spomenuli, svaka sesesija je drugačija, ali ako porodicu čine i mala djeca, foto sesije će trajati od 1 do maksimalno 2 sata.
Kada će naše fotografije biti spremne za preuzimanje?
Odprilike 10 dana nakon što foto sesija završi, vaše slike će biti spremne i dobit ćete poziv da dogovorimo sastanak na kojem ćete odabrati i fotografije i proizvode koji vam najviše odgovaraju.